Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
22.03.2012 23:53 - Осуетената бомбардировка на Варна
Автор: dimenzed Категория: История   
Прочетен: 7373 Коментари: 6 Гласове:
20


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
    В края на 1916 г. руският флот провежда няколко неуспешни бойни похода срещу Варна. През февруари 1916 г. той предприема нов опит за нанасяне на артилерийско-авиационен удар срещу българската военноморска база. Вражеското морско командване планира да стовари върху варненското пристанище и града смъртоносен артилерийски залп на новия си линеен боен кораб "Императрица Екатерина Великая" и едновременно с това да нанесе и авиационен удар с водосамолети, базирани на авиотранспорти. За нападението е привлечена втора маневрена група в състав: линейния кораб "Императрица Екатерина Великая", ескадрените миноносци тип "Новик", "Счастливый" и "Пылкий", авиотранспортите "Император Александр I" и "Император Николай I", миноносците от по-стар тип "Лейтенант Пущин", "Живой" и "Капитан-лейтенант Баранов".  

image

image

Линейният кораб "Императрица Екатерина Великая" (въоръжение 12x305-мм, 20x130-мм и 5x75-мм оръдия) е трябвало да стовари "по братски" своя смъртоносен залп върху пристанището на Варна и града 

Ексадрата отплава от Севастопол на 24 февруари 1916 г. (8 март нов стил) под командването на контраадмирал Покровский. Сутринта на следващия ден тя приближава Варна. Миноносците "Лейтенант Пущин" и "Живой" се откъсват напред за изясняване на обстановката. В 08, 55 ч. "Лейтенант Пущин" с командир капитан II ранг Головизин спира да разстреля изплавала мина. В този момент под корпуса му, между третия и четвъртия димоход, се взривява друга мина. Корабът се пречупва на две и започва да потъва. Носовата и кърмовата му част застават вертикално и известно време се държат на повърхността. "Живой" се приближава към потъващия миноносец и спуска на вода две лодки. В 09, 05 ч. от борда му забелязват някакъв предмет, който вземат за перископ. "Живой" изстрелва по въображаемата подводница 13 "гмуркащи се" и 20 фугасни 75-мм снаряди. От водата успяват да извадят само началника на четвърти дивизион ескадрени миноносци капитан II ранг Подяполски (според български данни той е взет в плен), командира на "Лейтенант Пущин" и още двама офицери.


image

  Руският миноносец "Лейтенант Пущин" (бълг. "Пушчин") отива на дъното на Черно море, след като се натъква на българска мина

В морето край нос Иланджик е изоставен не само екипажът на потъналия кораб, но и едната лодка на "Живой". Втората лодка се преобръща в момента, в който есминецът дава ход. Загиват 51 руски моряци. Петима офицери и десет моряци се добират до брега и са взети в плен (според наши данни четирима офицери и единайсет моряци). Командирът на "Живой", правомерността на постъпката на когото е твърде нееднозначна, е осъден.
Междувременно германски хидроплани предприемат въздушно нападение срещу корабите от ескадрата. Водосамолет Nо507 с екипаж младши подофицер Улбрих - пилот, и вицефелдфебел Винике - наблюдател, в две поредни атаки от височина 450м хвърля по 5 бомби по ескадрените миноносци и постига попадение в юта на един от тях. Есминците от руската ескадра са атакувани три пъти последователно и от водосамолет Nо534 с екипаж мичман I ранг Ринсберг - пилот, и старши подофицер Витман - наблюдател. От същата височина са хвърлени 9 бомби. Отново един е улучен в юта. Точното бомбопускане предизвиква пожар на бака на друг от тях. Според други наши архивни източници авиационните бомбардировки причиняват пожари на 2 руски бойни кораба. Два ескадрени миноносеца на противника са толкова повредени, че след като достигат до Одеса, се налага да бъдат откарани на буксир до Николаев за ремонт. Това, както и потъването на "Лейтенант Пущин", принуждава врага да се откаже от предварително замисленото нападение. 
Гореизложеното опровергава изразеното в досегашни изследвания становище, че като цяло резултатът от въпросните въздушни бомбардировки е доста слаб.



image

image

image

Германски хидроплан двуплощник Friedrichshafen FF 33 image


Съвременни изследвания обръщат внимание на цяла поредица от грешки и пропуски, допуснати при планирането и подготовката на готвения удар по българската военноморска база. Те се конкретизират в следното. Не е проведено предварително разузнаване на подхода към Варна и самото пристанище. Изпращането на два ескадрени миноносеца няма успех, а само разкрива замисъла на руското командване и дава възможност на морската авиация да се подготви за атака срещу ескадрата. При приближаване на военноморската база Варна не е организирано противоминно осигуряване, което води до потъването на "Лейтенант Пущин" и осуетява замисления удар. Става очевидна явната слабост на зенитното въоръжение на руските кораби. Старите миноносци могат да водят огън по самолетите само със 7, 62-мм картечници.
Успешното отблъскване на руската ескадра е повод началникът на флота полковник Константин Кирков да ходатайства пред началника на Варненския укрепен пункт генерал-майор Анастас Янков да бъдат удостоени с отличия германските летци, участвали във въздушните атаки срещу противника. Той предлага мичман I ранг Ринсберг да бъде награден с военен орден за храброст IV ст. II кл., а старши подофицер Витман, младши подофицер Улбрих и вицефелдфебел Винике - с войнишки кръст за храброст IV ст.




Гласувай:
20



1. kabuli - Ех, молодци!
23.03.2012 15:41
Мамо, мамо, я ги виж!
Идват, мамо, кат' аслани!...
Мамо, мамо, я ги виж!
Бягат, мамо, кат' насрани!

Ех, руснаци, руснаци! Исторически сте абонирани за наши "освободители"!
цитирай
2. dimenzed - Мамо, мамо, я ги виж! Идват, мамо, ...
23.03.2012 16:32
kabuli написа:
Мамо, мамо, я ги виж!
Идват, мамо, кат' аслани!...
Мамо, мамо, я ги виж!
Бягат, мамо, кат' насрани!

Ех, руснаци, руснаци! Исторически сте абонирани за наши "освободители"!


Абонамент, който за съжаление трае и до днес!
цитирай
3. germantiger - ...
23.03.2012 20:31
Постинга го показа ромтотъла в моята група към вибокс7.

Сега ще популяризирам до познати за да го линкнат в други групи!

Браво dimenzed, а "благодарност" от българските "историчари" и медиа, нито популярност не очаквам за твоето инфо!
цитирай
4. nkf - Това са много важни конкретики за ...
24.03.2012 14:51
Това са много важни конкретики за отделните епизоди на Първата световна война. Точно пради тези конкретики и не се учудвам, че не се дава гласност, дори и сега. Та как може немски пилоти да помагат в защитата на ... Варна срещу... руски "освободители"?Нечувано! Подрива се "славянството", "братството" , интернационализма , социализЪма и так дале.
Поздрав за чудесният пост.
цитирай
5. анонимен - важно е да се знае истината...
30.03.2012 12:48
...независимо на кого му харесва или не!!!
цитирай
6. ganiorazbira4 - interesno
08.04.2012 23:51
интересна статия
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dimenzed
Категория: История
Прочетен: 326321
Постинги: 41
Коментари: 156
Гласове: 1078
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031