Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
02.07.2012 23:23 - "Закон за Изтребление на Разбойниците" 1922 г.
Автор: dimenzed Категория: История   
Прочетен: 9374 Коментари: 6 Гласове:
19

Последна промяна: 02.07.2012 23:24

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 Закон за изтребление на разбойниците Държавен вестник, брой 205 от 12 декември 1922 г. 

Чл. 1. Разбойник се счита онзи, който по навик или занаят сам или с други лица извършва грабеж, насилие или убийство с цел за ограбване. 

Чл. 2. Изтреблението на разбойниците в околията, дето са се появили,  се възлага на полицията, жандармерията и войската. Ако тази сила е недостатъчна за изтребление на разбойниците, околийският началник може да образува потери, с които да ги преследва. Във всяко населено място,  където се забележат разбойници,  кметът веднага назначава потеря за преследването им и донася на околийския началник.
 
Чл. 3.  За началници на потерите ще се назначават лица,  каквито околийският началник намери за добре. 

Чл. 4.  На отличилите се при преследването потераджии се дава възнаграждение от общия кредит, който се отпуска за изтребление на разбойничеството.  Размера на възнаграждението ще се определи и дава от Министъра на вътрешните работи. 

Чл. 5.  Потераджия, който убие или залови разбойник, получава награда от 5-20 хиляди лева. Ако ли потераджията или длъжностното лице, което ги преследва, бъде убито, семейството му получава до 50  000  лв.  обезщетение и инвалидна пенсия.  Ако ли само осакатее,  то получава награда 20 000  лв.  и инвалидна пенсия.  Лекуването на всички ранени и заболели по преследване на разбойниците е безплатно.  Наградите се отпускат със заповед от Министъра на вътрешните работи. 

Чл. 6.  Околийският началник или началникът на потерята се разпорежда до общинската власт за храненето на потерите от самото местно население, където това е най-удобно за потерята. То е длъжно да им дава и квартири, когато това се намери за нужно. 

Чл. 7. Ако някое лице, посочено от общинската власт за член в потеря,  искана от околийския началник умишлено откаже да участвува в нея или като участник в нея скрие или избегне да изпълни дълга си, като откаже да изпълни заповедите давани му от началника, наказва се с тъмничен затвор до 1  година.  Със същото наказание се наказват и онези административни и общински власти,  които умишлено не изпълняват постановленията на настоящия закон. 

Чл. 8.  Министерството на вътрешните работи може да назначи,  колкото намери за нужно,  специални лица агенти за преследване на разбойниците, които агенти могат да бъдат изпращани в разпореждане на околийските началници в борбата им с разбойниците. Тяхната заплата ще бъде определена по щат изработен от Министъра на вътрешните работи, одобрен от Министерския съвет. 

Чл. 9. Така образуваните потери и назначени агенти, заедно с другата въоръжена сила, преследват разбойниците. Като общ началник на тази сила в окръга е окръжният управител,  а в околията - околийският началник.  

Чл. 10. За разбойници се обявяват и онези лица, за които полицията,  въз основа на събрани доказателства донася на надлежния съд, че те са извършили разбойничества. Съдът на другия ден след получаване полицейското донесение,  прави публикация в най-близкия местен вестник и съобщения до всички общини на околията,  където е местожителството на подозряното лице или където е станало известно като разбойник, и ако в двадесетдневен срок никой от роднините или познатите на това лице не установят къде се намира, съдът го обявява за разбойник и обнародва това в “Държавен вестник”. 

Чл. 11.  Заловените разбойници се съдят от областния съд в околийския център, в района на който са заловени, в 7-дневен срок от залавянето им по закона за углавното съдопроизводство  (чл. 649- 656). Съдът веднага с пристигането си взема всички мерки и разпоредби да гарантира бързото разглеждане на делото.  З а б е л е ж к а: Всички власти са длъжни да дават най-голяма спешност на разпоредбите на съда. 

Чл. 12. Осъденият на смърт разбойник се обесва на публично място в центъра на околията. 

Чл. 13. (1) Осъждат се на повече от 5 години строг тъмничен затвор,  или на доживотен строг тъмничен затвор, онези лица, които като узнаят положението и качествата на разбойниците, им стават укриватели без да са били принудени за това с насилие.   З а б е л е ж к а: (1) - Чл.13 от закона за изтребление на разбойничеството,  доколкото се отнася до дела за грабежи се отменява съгласно Чл.3 от закона за допълнение на някои от наказанията и на съдопроизводството по делата за грабежи -  обнародван в  “Държавен вестник”,  брой 264 от 23  февруари 1922  година. 

Чл. 14.  Всяко лице, което знае къде се намират разбойниците и не донесе веднага на властта, се наказва с тъмничен затвор до 1 година. 

Чл. 15.  Настоящият закон отменя всичките закони, които му противоречат. 

http://anamnesis.info/documents/brigands-1922.pdf Гласувай:
19
0


Вълнообразно


1. unknown1 - Чудесни 2 постинга!Поздравлен...
03.07.2012 00:03
Чудесни 2 постинга!Поздравления!!!
цитирай
2. paravankofivan1 - ЗАЩО НЕ ДЕЙСТВА ТОЗИ ЗАКОН???
03.07.2012 09:30
А КАК САМО Е НУЖЕН НА МАЙЧИЦА БЪЛГАРИЯ...
цитирай
3. nomer1edno - Много си е добър закона,но
03.07.2012 10:10
Първо - няма кой да го приеме в Парламента,защото е против тях
и второ
Разбойниците извън парламента имат свое Лоби в Парламента,
така че на нас остава единственото - ограмотяването на младите
незнаещи и старите примиренци...
цитирай
4. nbrakalova - Браво!
03.07.2012 17:42
От разбойниците вече спасение няма - те са не само с образование, но и със защита. Важното е да се припомни, че история, законодателство, култура и още много неща е имало и преди Деветосептемврийската дата, от която убеждаваха, че едва ли не започва сътворението :)
цитирай
5. dimenzed - От разбойниците вече спасение няма ...
03.07.2012 17:46
nbrakalova написа:
От разбойниците вече спасение няма - те са не само с образование, но и със защита. Важното е да се припомни, че история, законодателство, култура и още много неща е имало и преди Деветосептемврийската дата, от която убеждаваха, че едва ли не започва сътворението :)


Тези разбойници са по-специално представители на черните миризливи социални бацили и паразити.
цитирай
6. nbrakalova - От разбойниците вече спасение няма ...
09.09.2012 20:24
dimenzed написа:
nbrakalova написа:
От разбойниците вече спасение няма - те са не само с образование, но и със защита. Важното е да се припомни, че история, законодателство, култура и още много неща е имало и преди Деветосептемврийската дата, от която убеждаваха, че едва ли не започва сътворението :)


Тези разбойници са по-специално представители на черните миризливи социални бацили и паразити.


Мнозинството от които явно имат комплекс за малоценност по отношение произход и образование :) Като резултат по силата на овластяването и любимия им подход на подравняване сме в настоящото състояние на безтегловност и не се знае кога и дали българинът ще стъпи отново на земята...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dimenzed
Категория: История
Прочетен: 256752
Постинги: 41
Коментари: 156
Гласове: 1075
Архив
Календар
«  Август, 2020  
ПВСЧПСН
12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31