Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
25.09.2018 15:17 - Разходка из изоставени места
Автор: varg1 Категория: История   
Прочетен: 1489 Коментари: 1 Гласове:
12


Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Над град Шумен се намират на разстояние само 2 километра едни от други няколко изоставени и вълнуващи обекта.

Тази своеобразна екскурзия беше планувана от дълго време.

Колата с която се придвижвахме не беше избрана случайно,тя е един култ и приблизително на годините на местата,които посетихме в техният разцвет.

Първо по ред беше училището ""Христо Смирненски"".Построено през 1953 година и изоставено в 2008.Неговата цел е не само да възпитава учениците си,но и да се грижи за здравето им.В тази прекрасна местност сред красотата на вековната гора и спокойствието несъмнено се получаваше качествено образование.Днес мястото се саморазрушава и пази от аларма,която често бива разбивана,макар че отдавна всичко е обрано.А сериозен кандидат инвеститор не се е появявал с години.

Наблизо се намира следващият в списъка обект-резиденция на Тодор Живков.Няма точни сведения,кога е започната,но както други обекти от това време вероятната година е 1986-та.И така вече над 30 години.Постепенно гората я обгръща в прегръдката си.Архитектурата е интересна за времето си,а и до днес не се среща никъде другаде в България,а може би и по света.За да бъде завършена напълно тази сграда ще са нужни няколко милиона лева,а това едва ли ще се случи някога.

Следва профилакториумът на някогашният автомобилостроителнен гигант КТА ""Мадара"".Създаден през 1975 година и просъществувал едва 20 години.Той представлява едно добре измислено и оборудвано лечебно заведение за работниците от завода,където различните заболявания са се повлиявали добре от непрекъснатата медицинска грижа.При това напълно безплатно на практика всеки един от тогавашните над 7000 работника е преминал оттам за период от средно 20 дни.Имало е график на 3 смени,като работният процес не е бил прекъсван за пребиваващите там,т.е. преди дадено заболяване да стане сериозно и да доведе до инвалидизиране или смърт да бъде излекувано или потиснато,доколкото е било възможно.Днес мястото е привлекателно предимно за младежи и девойки търсещи интимни приключения или просто нуждата да задоволят любопитството си.

И за десерт остана детската градина.Тя също е строена и завършена в средата на 70-те години на миналият век.С нейните 3 етажа тя е побирала над 50 деца в добрите си години,които са престоявали там по цяла седмица под денонощна грижа.Те са били предимно деца на служители в заводите.Също,както и училището тя е създадена и за деца със специални нужди.За жалост всичко това е в историята.Днес подложена на яростни атака на бандити и времето тя със сигурност ще премине в небитието до няколко години.

И така за около 2 часа се върнахме години,години назад във едни времена,които според някои са най-черните страници от историята на България,но според други са вторият Златен век след този на Симеон I...

И както мракът тъй бързо се спусна и денят премина в нощ,така кратък бе и животът изпълнил тези места.

http://spodeli.eu/razhodka-iz-izostaveni-mesta-s-trabant-v-shumen-articles-24516.html






Гласувай:
12



Следващ постинг
Предишен постинг

Спечели и ти от своя блог!
1. krumbelosvet - У нас доста места вече напомнят изоставените пирамиди на Ацтеките.
25.09.2018 20:02
Бяхме наскоро в курорта Костенец. Има и действащи обекти, и между тях знаменития водопад, възпят от Вазов.
Но десетки сгради, някои от преди 9-ти, но запустели след 10-ти, навяват безутешност. Между тях един незавършен 4-етажен красавец, няколко други големи почивни станции, частни и ведомствени вили и бунгала. И един БАСЕИН С ОЛИМПИЙСКИ РАЗМЕРИ, плюс отделен басеин с 10-метрова кула за скокове...
Два уикенда бяхме там, и два пъти пристигаха луксозни автобуси с екскурзианти от Израел, със знаменитите им малки кепета, забравих как се казваха. Може да са кандидат-инвеститори на безценица ЗА БЕЗЦЕННИ КУРОРТНИ ТЕРЕНИ с изобилна минерална и дъждовна вода...
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: varg1
Категория: Лични дневници
Прочетен: 20124442
Постинги: 18642
Коментари: 10023
Гласове: 71260
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031