Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
13.12.2018 17:52 - Захват от стомана: 6 упражнения за качествени резултати
Автор: thebiowarriordiaries Категория: Спорт   
Прочетен: 1837 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 13.12.2018 18:17

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg
 

Влагаме изключително много време в тренировъчните ни програми. Подбираме упражнения и калкулираме точното съотношение на серии и повторения, за да максимизираме своите резултати. Често когато се придържаме към дадена програма игнорираме малки, но значими мускулни групи за сметка на по-атрактивни вериги мускули. Обект на внимание ще бъде една често пренебрегвана част на тялото, която ако бъде правилно развита може да увеличи силата ни многократно – захвата.

Важно е да се посочи, че хватката обхваща мускулите позиционирани около лакътя и стига до върховете на пръстите. На пръв поглед това не е голяма част от човешкото тяло, но тук влизат мускулите на предната мишница (включително задната част на предната мишницата), китките и пръстите. Както можем да видим, дори и от собствените си ръце, това е голям набор от движения обхващащ множество мускули и сухожилия.

В този момент възниква въпроса защо ни е нужен силен захват и нужно ли е да му отделяме толкова много време? Отговора е да – има нужда. Съществуват редица причини поради, които силния захват е важен фактор в нашето ежедневие.

На първо време от социална гледна точка. Един силен и добър захват при ръкуване свидетелства за сигурност с стабилност. Това е един от първите признаци, по които могат да ни преценят. Естествено това важи за представителите на силния пол, но доброто и сърцато ръкостискане подсказва за характера на човека.

По отношение на целите ни в залата захвата изиграва важна роля. Добре развитата сила на ръцете спомага това да използваме значително по-голям обем тежести, което от своя страна подпомага тренирането на повече мускулни. Нуждата от сила в ръцете не се ограничава само до фитнес залите. Други спортове също разчитат на нуждата от добре развити длани. Това важи особено в голяма степен в бойните спортове. Спортове като карате, джудо, айкидо и други изискват сила в ръцете, която да спомага атлетите.

След като посочихме и отделихме внимание на част от причините, които правят този тип упражнения ключови за нас да разгледаме примери за това как можем да тренираме захвата и предните мишници на тялото.

Смачкване на захващащо устройство

Избора на захващащи устройства, които могат да се открият в магазините за спортни съоръжения е доста голям. Целта е дръжките на устройството да се докоснат и по този начин допринасят за изграждането на желязно ръкостискане. Добра алтернатива на този тип упражнение може да бъде смачкването на стрес топка, а ако наистина искате да се подложите на изпитание е възможно да използвате топка за тенис. Разбира се последния пример не би могъл да бъде адекватен за начинаещ, а по-скоро за напреднал.


image

Захващане на плочки чрез прищипване

Това е нестандартен, но ефективен метоз за увеличение на силата пръстите. Взима се малък на брой плочки за трениране (между 3 и 4 плочки), като от значение е тежестта им да не бъде прекалено голяма, а достатъчна, че да ни затрудни. С прищипване на пръстите плочките да се повдигнат и задържат за определен интервал от време до достигане на степен на умора.

image


              Фермерско ходене

Още един отличен избор на упражнение, което да спомогне развитието на силата на захващащите мускули в ръцете. Нужно е да се вземат два дъмбела с достатъчно предизвикателна тежест и да се направят няколко бавни обиколки на залата за трениране. Това упражнение позволява да се калят дланите и да се изгради сила при носенето. Препоръчително е след всяка една обиколка на залата да се прави кратка почивка в интервал от 30 до 90 секунди.


image

Висене от лост

След всички упражнения, в края на всяка тежка тренировка един от най-големите тестове на волята е висенето от лост. При него трениращия се хваща за лост за набиране и остава да виси за определен интервал от време до достигане на точка на умора. За да направим нещата наистина предизвикателни е препоръчително това упражнение да се извърши в края на тренировъчния комплекс. Така мускулни влакна, които не са били напълно активирани в процеса на тренирането следва да бъдат засегнати.

След разглеждане на упражненията активиращи захвата на ръцете ни ще разгледаме и упражненията активиращи предмишниците. Важно е да се знае, че този тип група се активира по непряк път при коректното извършване на други видове упражнение като набиране на лост.

Бицепсово сгъване с обратен захват на щанга

Това упражнение се извършва по същия начин, по които се извършва сгъване на бицепс с щанга, но се използва обратен захват при хващането на щангата. Това води до по-силно натоварване на предмишницата.


                          image

Сгъване на китките

Седнете на пейка и поставете предмишниците си така, че да я допрат, след което хванете лоста на щангата (не е задължително да има тежест на лоста) и опънете ръцете колкото се може по-надолу. След това вдигнете тежестта колкото се може по-нагоре. Имайте предвид, че това упражнение може да се извърши и с обратен захват на лоста. Негова алтернатива може да бъде и извършването му с дъмбел.


                                           image

Посочените по-горе упражнения имат също така алтернативни форми на изпълнение. От гледна точка на постигане на резултати при развиване на здрави ръце те предоставят отлични възможности, както при начинаещите, така и при напредналите. Препоръчително е все пак ако този тип мускулни групи са изоставащи те да бъдат изпълнявани няколко пъти в седмицата (между 2 и 3) с адекватна тежест.




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: thebiowarriordiaries
Категория: Спорт
Прочетен: 29920
Постинги: 13
Коментари: 0
Гласове: 4
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031