Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
05.09.2019 23:28 - 5 септември 1944 г. СССР обявява война на България.
Автор: dimenzed Категория: История   
Прочетен: 3205 Коментари: 9 Гласове:
5

Последна промяна: 05.09.2019 23:45

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
 image


5 септември 1944 г. СССР обявява война на България.

Защо?

Краткият отговор е: защото няма как да налагаш условия по мирен договор на държава с която не си във война, а партньоро-съперниците ти (САЩ и Великобритания) са.

image




image
 

По-дългият отговор с контекста на ситуацията е следния:

Съветският „Drang nach Westen” започва много преди избухването на ВСВ с променлив успех или по-точно с преобладаващ неуспех – болшевиките се провалят във Финландия, балтийските държави и губят войната си с Полша, но успяват да овладеят отцепилата се Украйна, чиито националисти решават, че би било гениално да воюват с всички - и с поляците, и с руснаците, и с чехите, и с румънците, и с унгарците, и с други украинци.

Както се вижда опитът на СССР да възстанови границите на царска Русия не е особено успешен и в последствие се превръща в стратегически приоритет. Този приоритет е преследван в преговорите с Великобритания и Франция за антигермански съюз през 1939 г., но получава видимо изражение чак след подписването на пакта Молотов-Рибентроп.

Интересен факт представлява, че пакта предвижда сфери на влияние, а не директно завладяване, що се отнася до държавите в Източна Европа с изключението на Полша, която е поделена по стара германо-руска традиция. Бързият разгром на Франция, обаче се оказва много неприятна изненада за Москва (все пак по-малко неприятна, отколкото за самите французи), която разчита на изтощителна война на запад. В следствие на това оригиналният план на Сталин – „ще привлечем балтийците постепенно чрез влияние и те сами ще поискат да се съветизират“ се превръща в „незабавен „демократичен“ референдум за присъединяване към СССР на балтийските държави“.

През юни 1940 г. РККА влиза да „брани“ Литва, Латвия и Естония след като им поставя ултиматум, че трябва да бъдат „бранени“... или… На последвалият „демократичен“ референдум с между 97-99% подкрепа балтийските държави гласуват да станат част от СССР напълно „доброволно“.

Къде сме ние?

Веднага след германските успехи на запад, съветските искания пред Берлин за разширяване сферата на влияние на Москва нарастват. Докато праха от боевете във Франция се сляга СССР окупира Бесарабия и Северна Буковина, откъсвайки ги от Румъния и създавайки Молдовския ССР.

През ноември 1940 г. Молотов пристига в Берлин за да иска урегулиране на сферите на влияние, като СССР вече предявява претенции не само към Румъния, но стига дори до Унгария и разбира се старата руска амбиция за Балканския полуостров и проливите.

Кремъл повежда двойна игра и докато Молотов е в Берлин на българския посланик в Москва се обяснява, че Германия се стреми да превърне България в марионетна държава, и че е в интерес на София да приеме съветски гаранции под формата на военни контингенти на българска територия. Цар Борис III и правителството на Филов меко казано не са особено ентусиазирани, защото буквално преди месеци са видели резултата от съветската военна взаимопомощ в Литва, Латвия и Естония. Решението на българската дипломация е в най-добрите традиции на владетелите ни с име Борис – когато изтока те притиска пиши писмо до запада, или в този случай ние предаваме цялата кореспонденция на посолството ни в Москва, съдържаща откровено антигерманска риторика, на германците. Те не са особено щастливи. Руснаците се опитват да замажат положението със Соболевата акция в България, която реално прави нещата по-зле.

В следствие на дипломатическото лавиране от лятото и есента на 1940 г. убеждението на Хитлер, че отношенията със СССР ще се решат на бойното поле се затвърждава, а България се включва в Тристранния пакт с оказалата се в последствие поредна илюзорна надежда за постигане на национално обединение.

Прескачаме в 1944 г. – Германия губи войната, отстъпва навсякъде и СССР е на прага на България. В Москва не са забравили за амбициите си за Балканите и проливите, но пред Сталин стои дребната пречка, че България не обявява война на СССР на 22 юни 1941 г. и успешно увърта по темата в продължение на 4 години. Не така стои въпросът със САЩ и Великобритания, които София храбро решава, че символично ще разгромява.

Тук възниква проблемът за СССР, който за четвърти пореден път в рамките на по-малко от 10 години се пазари със силните на деня за сфери на влияние. Както и преди България се смята от Москва за държава, която е предопределена да се намира в съветската орбита. Сталин не желае да види България нито неутрална, нито доминирана от Англия и САЩ. Обструкции по въпроса не произлизат от страна на САЩ, докато англичаните са склонни да подкрепят гръцки териториални претенции към България.

В крайна сметка решението е „българската концесия“ със Съюзническа благословия да бъде отдадена на СССР за неопределен период (но 45 години стигат). Съществува дребната пречка, че към 5 септември 1944 г. Москва и София не са във война, а за да се диктуват мирни условия от страна на СССР на България война трябва да има. Така тя е обявена, България е окупирана и плаща окупационни разходи на РККА, съветската пропаганда завърта нещата, като „освобождение“, Съюзниците са ни отписали и резултатът е ясен. Или не съвсем.

image
 

Резултатът е следния – България запазва териториалната си цялост включително и полученото по Крайовската спогодба. Дотук добре. Гръцко-сръбските териториални претенции към нас са отхвърлени с подкрепата на Москва. Още по-добре, но защо ни подкрепя Москва? Със сигурност не заради братска любов. Причината е прагматична – Гърция е в западната сфера на влияние и загуба на територия от България в полза на Гърция е загуба на територия под контрола на Москва. Сърбия е по-особен случай, защото отношенията Сталин-Тито са доста волатилни. Не трябва да се забравя обаче, че преди Тито да изпадне в немилост, благодарение на СССР и предателството на БКП Македония е отрязана по касапски начин от българската си същност.

Освобождение от какво?
 

На първо място нека посочим фактите – в България няма фашистка/нацистка, еднопартийна диктатура и тоталитаризъм на 9-ти септември 1944-та, от която страната и народа да бъдат „освобождавани“. Тук поначало в нито един момент няма подобен еднопартиен, фашистки/нацистки режим като в Италия или Германия, а към 9-ти септември 1944-та дори е избрано ново правителство, далеч от всякаква фашистка/нацистка идеология или доминация. То взима решението за прекратяване на отношенията с Третия Райх и излизане от войната.

От какво точно е бил освободен българският народ с идването на Червената армия? Кои негови права са били потъпквани преди 9-ти, но са възстановени след него? Българският народ притежава право да пътува, да се заселва, където реши в страната, да притежава оръжие, да изповядва вярата си, да говори на езика си, да развива стопанска дейност, да притежава частна собственост.

В някакъв смисъл той действително бива „освободен“ след 9-ти септември, само че не от диктатура, а от голяма част от тези свои права. Българите в Пиринския край губят правото си на българска идентичност и език, когато Георги Димитров започва да налага там насила процеса на „Македонизация“. Народът ни губи правото си на вяра – същата, която го крепи през целия османски период, защото болшевиките са крайни атеисти и унищожители на християнството. Той губи дори по-елементарни и базисни права като това да пътува, да притежава оръжие, да развива стопанска дейност или да търгува с частна собственост.

РККА:

1. Освободи килерите и мазетата на цивилните хора от провизии! 2. Освобождаваше жени, включително и деца от своята невинност! 3. Освободи всеки дом от всичко с алкохолно съдържание, включително и спирт! 4. Освободи всеки обор и кокошарник от техните обитатели! 5. Червената армия беше "освободена" от всякакви ценности, морал и човечност. Въобще тя бе "освободила" скота в себе си! 6. Офицерството на червената армия, беше освободено от грижата за своите подчинени! 7. В червената армия, живота на собствените им войници беше "освободен" от ценност! 8. Червената армия "освободи" доста народи, след това ги "освободи" от елита им, после от свещенството им, после от офицерството им и накрая ги "освободи" и от здравия разум!
За това от което ни "освободиха" може да се напишат десет тома! Най-лошото е, че една част от народа ни беше "освободена" от умствената им дейност!  

image




Тагове:   България,   СССР,   ВСВ,


Гласувай:
6



1. starforlife - Ето така трябва да се пише по сериозни теми.
06.09.2019 00:04
Адмирации.
цитирай
2. krapetz - Съгласен съм
06.09.2019 09:19
„ От какво точно е бил освободен българският народ с идването на Червената армия? Кои негови права са били потъпквани преди 9-ти, но са възстановени след него? Българският народ притежава право да пътува, да се заселва, където реши в страната, да притежава оръжие, да изповядва вярата си, да говори на езика си, да развива стопанска дейност, да притежава частна собственост.

В някакъв смисъл той действително бива „освободен“ след 9-ти септември, само че не от диктатура, а от голяма част от тези свои права„

Но има едно но, по времето на царска българия, сиромасите са работели за една филия хляб на чорбаджиите. Ето от това ни освобождава СССР. Другото е вярно от поста ти.
цитирай
3. dimenzed - „ От какво точно е бил освободен б...
06.09.2019 15:29
krapetz написа:
„ От какво точно е бил освободен българският народ с идването на Червената армия? Кои негови права са били потъпквани преди 9-ти, но са възстановени след него? Българският народ притежава право да пътува, да се заселва, където реши в страната, да притежава оръжие, да изповядва вярата си, да говори на езика си, да развива стопанска дейност, да притежава частна собственост.

В някакъв смисъл той действително бива „освободен“ след 9-ти септември, само че не от диктатура, а от голяма част от тези свои права„

Но има едно но, по времето на царска българия, сиромасите са работели за една филия хляб на чорбаджиите. Ето от това ни освобождава СССР. Другото е вярно от поста ти.


А сега си представи, че по време на тия 45 години сиромасите пак са работили за червените чорбаджии, само че без тая филия хляб!
цитирай
4. krapetz - „ От какво точно е бил освободен б...
06.09.2019 17:14
dimenzed написа:
krapetz написа:
„ От какво точно е бил освободен българският народ с идването на Червената армия? Кои негови права са били потъпквани преди 9-ти, но са възстановени след него? Българският народ притежава право да пътува, да се заселва, където реши в страната, да притежава оръжие, да изповядва вярата си, да говори на езика си, да развива стопанска дейност, да притежава частна собственост.

В някакъв смисъл той действително бива „освободен“ след 9-ти септември, само че не от диктатура, а от голяма част от тези свои права„

Но има едно но, по времето на царска българия, сиромасите са работели за една филия хляб на чорбаджиите. Ето от това ни освобождава СССР. Другото е вярно от поста ти.


А сега си представи, че по време на тия 45 години сиромасите пак са работили за червените чорбаджии, само че без тая филия хляб!


Не е така
цитирай
5. dimenzed - „ От какво точно е бил освободен б...
06.09.2019 18:28
krapetz написа:
dimenzed написа:
krapetz написа:
„ От какво точно е бил освободен българският народ с идването на Червената армия? Кои негови права са били потъпквани преди 9-ти, но са възстановени след него? Българският народ притежава право да пътува, да се заселва, където реши в страната, да притежава оръжие, да изповядва вярата си, да говори на езика си, да развива стопанска дейност, да притежава частна собственост.

В някакъв смисъл той действително бива „освободен“ след 9-ти септември, само че не от диктатура, а от голяма част от тези свои права„

Но има едно но, по времето на царска българия, сиромасите са работели за една филия хляб на чорбаджиите. Ето от това ни освобождава СССР. Другото е вярно от поста ти.


А сега си представи, че по време на тия 45 години сиромасите пак са работили за червените чорбаджии, само че без тая филия хляб!


Не е така


Баш тъй си е.
цитирай
6. krapetz - Заблуждаваш се
07.09.2019 09:26
не е така, а сега караш само на препирня
цитирай
7. dimenzed - не е така, а сега караш само на пре...
07.09.2019 17:27
krapetz написа:
не е така, а сега караш само на препирня


Баш така си е, като и трите фалита на НРБ през 1960, 1977 и 1987 г., плюс престъпното разпродаване на българския златен резерв на СССР от Живков и БКП, поради некадърното им управление, го доказват! Със заграбването на златото българският лев е на практика обезценен! Централно-плановата икономика на НРБ по време на комунизма не просто не е била стабилна и растяща, а дори точно обратното. Тя бива изтикана на доизживяване, от фалит на фалит, като част от дълговете се изплащат и до днес. Управлението на Правешкия циганин и БКП е било пълна катастрофа, която се отразява на благосъстоянието ни даже 30 години по-късно.

https://fakti/bulgaria/254745-trite-taini-falita-na-bkp-i-todor-jivkov
цитирай
8. krapetz - това са измислени факти
08.09.2019 07:32
дай някакви доказателства в подкрепа на казаното, а не само да караш на декларации.
цитирай
9. dimenzed - дай някакви доказателства в под...
27.09.2019 00:19
krapetz написа:
дай някакви доказателства в подкрепа на казаното, а не само да караш на декларации.

Измислени факти друг път! Ето ти да се пообразоваш:
https://fakti/bulgaria/254745-trite-taini-falita-na-bkp-i-todor-jivkov

https://desebg/knigi/760-2012-06-10-16-24-38

https://desebg/razsledvanee/734--1-1960-
цитирай
Вашето мнение
За да оставите коментар, моля влезте с вашето потребителско име и парола.
Търсене

За този блог
Автор: dimenzed
Категория: История
Прочетен: 326527
Постинги: 41
Коментари: 156
Гласове: 1078
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031